Home  > Cortenstaal

Corten plaatstaal

Corten plaatstaal
Vaste verzendkosten € 15 ex btw. Boven € 250 ex BTW gratis verzending - afhalen altijd gratis

Cortenstaal

Cortenstaal is bekend als weervast staal of COR-TEN staal. Het staal bestaat uit een metaallegering van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal (RVS). Het bijzondere kenmerk van dit soort staal is de bruine roestkleur waarin het uiterlijk verandert in verloop van tijd. Bij levering heeft Cortenstaal nog het gewone “zwarte” uiterlijk. Pas bij blootstelling aan de atmosfeer gaat Cortenstaal roesten en krijgt het zijn mooie bruine roestkleur. De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof waardoor oxidatie vertraagt. Door deze oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

Cortenstaal wordt door de fabrieken enkel geleverd in platen. Echter, Metaalcenter levert wel cortenstaal op maat. Wij bewerken deze platen tot de door u gewenste afmeting. Zo kunnen wij de platen op maat knippen of kan het Cortenstaal worden laser gesneden. Wij leveren de Cortenstaal platen ongeroest. U kunt bij ons uiteraard ook terecht voor platen van andere materialen. Zo bestaat ons assortiment uit aluminium platen, RVS platen en staal platen

>> Cortenstaal op maat bestellen <<

Cortenstaal op maat voorbeelden

De mogelijkheden om Cortenstaal toe te passen zijn vrijwel onbeperkt. Cortenstaal heeft een veel langere levensduur dan gewoon staal. Cortenstaal gaat wel tien keer langer mee dan gewoon staal. En een cortenstalen product vraagt aanzienlijk minder onderhoud. Cortenstaal kent vele toepassingen in de architectuur, constructies, scheepscontainers en scheepsbouw, kunst en ontwerpen voor tuin en landschap. 

  • plantenbakken
  • buitenhaarden
  • grafmonumenten
  • erfafscheidingen
  • schuttingen
  • tuinwanden
  • borderranden
  • boomkorven
  • zandbakken
  • kunstvoorwerpen

Hoe lang duurt het voordat het Cortenstaal zijn roestkleur krijgt?

Belangrijk is dat het materiaal aan weer en wind blootgesteld wordt. Voor het beste resultaat moet het materiaal afwisselend nat en droog worden om een goede beschermlaag te kunnen ontwikkelen. Daarbij mag het Cortenstaal niet constant in het water staan. Als het staat niet opdroogt kan er geen beschermde laag ontstaan en roest het net zo snel door als gewoon staal. Strooizout is ook funest voor de corrosie bestendigheid en ook zeelucht is niet bevorderlijk. Het wordt daarom afgeraden om Corten staal als constructie element te gebruiken als men dichter dan 10 km van de kunst woont. Een industriële omgeving is echter geen probleem.

Cortenstaal kan roestwater afgeven. Bij donker gekleurde straatstenen, asfalt, groenvoorzieningen e.d. is dit geen probleem omdat deze minder of nauwelijks gevoelig zijn voor roestwater. Cortenstaal is niet goed bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld.

Ontwikkeling van Cortenstaal

De staallegering voor Cortenstaal werd in de VS ontwikkeld en in 1932 gepatenteerd. Cor-Ten-staal is een handelsnaam van United States Steel Company en wordt onder hun licentie in verschillende plaatsen op de wereld geproduceerd. 

Cortenstaal verzenden

Cortenstaal verzenden doen wij binnen 24 uur, wij verpakken ons Cortenstaal netjes voor u, zodat er tijdens transport geen beschadigingen kunnen ontstaan. Dat doen wij tegen zeer lage verzendkosten en orders boven de € 250 ex BTW verzenden wij gratis voor u, zowel binnen Nederland als naar België.

Cortenstaal koopt u bij Metaalcenter . NL de specialist in Cortenstaal

Vandaag Staal - Aluminium - RVS of Cortenstaal bestellen morgen in huis

Volg ons op : Pinterest en Facebook of Youtube

Metaalcenter.nl 9,2 / 10 - 424 Reviews @ Feedbackcompany